‘Kom testen, valideren en implementeren in Utrecht’

Deel

Gekopieerd

Op het Open Health Lab Symposium presenteert de regio Utrecht zich als één groot open health lab. Zorgondernemers kunnen er hun innovaties testen, valideren en implementeren. Tijdens dit symposium laten twee ‘open labs’ zien wat er is gebeurd en wat er gepland staat.

Het symposium vindt, net als vorig jaar, plaats tijdens Zorg & ict. Tijdens het Open Health Lab Symposium wordt duidelijk dat Utrecht één grote hotspot is voor zorginnovatie.

Hanna Groen van ROM Utrecht Region: “We laten hier in Utrecht onze muren zakken. De regio is één groot living lab waar zorg- en kennisinstellingen samenwerken. Dit biedt zorgondernemers volop mogelijkheden om hun innovaties te testen, valideren en implementeren.”

“We vinden het belangrijk dat we in deze dichtbevolkte provincie innovatie de ruimte geven. De verschillende labs brengen zorgondernemers in contact met potentiële gebruikers in de thuisomgeving en in zorginstellingen. Die hebben weer het voordeel dat ze snel gebruik kunnen maken van zorginnovaties.”

Kinderoncologie

Juist Utrecht leent zich hier uitstekend voor, aldus Groen. “We zitten in het midden van het land en werken veel samen met regio’s om ons heen. Er is hier weliswaar geen technische universiteit, maar er zijn wel veel plekken waar je op een heel specifiek terrein kunt testen. Denk aan ouderenzorg en revalidatie. En het Prinses Maxima Centrum maakt het testen van innovaties op het gebied van kinderoncologie mogelijk.

Paraplu

“We vinden het in Utrecht belangrijk om de hele regio te positioneren als één Open Health lab. Een paraplu dus, waaronder de specifieke labs zich kunnen positioneren. Ook zorgondernemers van buiten de regio kunnen hun innovatie testen, valideren en implementeren. Groen: ‘In Utrecht kun je alle open labs vinden via U-forward.

Tijdens het symposium van dit jaar presenteren twee open labs zich. Ilse Kant, team lead applied data sciences van het UMC Utrecht, gaat in op de mogelijkheden van de AI labs. Eelco Veldhuijzen vertelt over Traiectum. Dit samenwerkingsverband van vijf topsport-clubs rondom FC Utrecht is actief met het verbeteren van sportprestaties in de topsport die ook in de breedtesport toepasbaar zijn.

Verbindende schakel

ROM Utrecht Region functioneert als ls verbindende schakel. Groen: “Wij kunnen ondernemers wijzen op de mogelijkheden. En als er een subsidieregeling of een voucher regeling of andersoortige financiële mogelijkheid is, wijzen we ondernemers daar graag op.”

Aanpakkers nodig

Het ‘Heart of Health-startupplein op Zorg & ict is typisch voor wat ROM Utrecht Region probeert te doen in de regio: “Wij willen echt de schijnwerper zetten op de ondernemers die maatschappelijke uitdagingen te lijf gaan met een slimme business case, in dit geval in de zorg. Er zijn aanpakkers nodig voor de uitdaging die we met elkaar hebben.”

Registreer je hieronder gratis voor Zorg & ict en kom op 9 april van 14.30 tot 16.00 uur naar het symposium in theater 6.

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen