Studenten ROC dragen boodschap Positieve Gezondheid uit

Deel

Gekopieerd

ROC Midden Nederland neemt deel aan Dutch Health Week. Studenten zijn met het Vitaliteitslab aanwezig bij Jaarbeurs en op andere plekken in de stad. Ze helpen iedereen die dat wil op weg met Positieve Gezondheid en een gezonde leefstijl.

Het mes snijdt tijdens Dutch Health Week aan twee kanten, aldus Yente van Wijk van Brievingh. De studenten van de opleiding tot leefstijlcoach van het Sportcollege krijgen de kans om in de praktijk te brengen wat ze op school leren. En bezoekers krijgen de kans hun leefstijl te verbeteren.

“We vinden levensecht onderwijs heel belangrijk. En sturen studenten dus graag op pad met de boodschap van Positieve Gezondheid. We hopen dat ze daarbij zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. De studenten leren op deze manier hoe het is om gesprekken te voeren en mensen te helpen. Dat leer je niet vanuit de schoolbanken, dat moet je doen.”

Bakfiets

De studenten gaan op pad met het Vitaliteitslab. Dit is een bakfiets met volop informatie over het gedachtengoed van Positieve Gezondheid. In de bakfiets zitten allerlei materialen en werkvormen die daarbij kunnen helpen. De materialen en werkvormen zijn uitnodigend om te gebruiken en laagdrempelig toegankelijk.

Gezond eten

“Als iemand naar ons toe komt, beginnen we meestal met het invullen van het spinnenweb van Positieve Gezondheid. Daarbij  luisteren we natuurlijk naar wat iemand wil. Gaat het bijvoorbeeld om gezond eten of meer om bewegen? En als het om bewegen gaat: hoe hoog legt iemand de lat? We merken dat veel mensen die hoog leggen. Als het niet lukt om dat vol te houden, haken ze af. En dat is natuurlijk jammer.”

Health Checks

De studenten kunnen Health Checks verrichten, zoals bloeddruk en hartslag. “Als we voor iemand een beweegprogramma maken, is het natuurlijk wel handig om eerst te weten wat de conditie is. Maar dat hoeft niet. Als iemand al regelmatig in het ziekenhuis komt, hoeven wij niet nog eens die metingen te doen.”

Yente is derdejaars student leefstijlcoach. Het Vitaliteitslab is haar stageplek in samenwerking met het ROC Sport College “Met de docenten van het Sport College zorg ik voor een leuk en leerzaam programma. Dit is het eerste jaar dat we hier volop mee draaien. Vorig haar hebben we al een voorzichtige start gehad. We hopen dat het programma binnen de wijk een jaarlijks ding wordt. Of nog beter: een doorlopend project.”

Jaarbeurs

Tijdens Dutch Health Week is het Mobiele Vitaliteitslab op dinsdag, woensdag en donderdag te vinden in de centrale hal bij Jaarbeurs. Op andere dagen gaan de studenten naar de wijk Leidsche Rijn en Younity in Overvecht. “We staan in Leidsche Rijn bij Indekerngezond. Dit is een wijkplatform en ontmoetingsplek die is opgezet door inwoners. Daar hopen we zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Bekijk dit artikel en meer op dutchhealthhub.nl

Gerelateerde artikelen